Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. évünk tevékenysége

 

honlapgomb2.jpg2009. november 23.

Havannán járt a norvég hercegi pár

A norvég hercegi pár Haakon Magnus Koronaherceg és felesége, Mette-Marit, Siri Ellen Sletner nagykövet, Elisabeth Walaas külügyi államtitkár, Török Attila, a nemzeti Fejlesztési ügynökség  főosztályvezető-helyettese látogatott el  a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Házba. A delegációt Mester László polgármester és Kovács Nikoletta projektvezető fogadta.  

„A látogatás apropója volt annak, hogy a XVIII. kerületi Közmunka Egyesület és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával az „Iránytű” elnevezésű pályaorientációs program lassan a vége felé közeledik.  A programon XVIII. kerületi hátrányos helyzetű 12-18 éves fiatalok  vesznek részt.  

A célja a résztvevő gyerekek reális jövőképének kialakítása, pályaorientációjának elősegítése, munkaerőpiaci fogalmak megismertetése, önértékelésük, tanulási motivációjuk fejlesztése" - mondta dr. Mester László polgármester.

A XVIII. kerületi Közmunka Egyesület által megvalósuló „Iránytű” elnevezésű projekt teljes költsége 22.912 euró, amelyhez a Norvég Civil Támogatási Alap 20.595 euróval járult hozzá.

A programban harminckét  XVIII. kerületi hátrányos helyzetű fiatal vesz részt, akik Csontváry Kosztka Általános és Alternatív Iskola diákjai, másrészt a Csibész Gyermekjóléti Központ – Gyermekek Átmeneti Otthonának lakói.

Nagy Jánosné, a XVIII. kerületi Közmunka Egyesület ügyvezetője elmondta;  „A gyerekekkel kisebb, 10-15 fős csoportokban dolgoztak, alapvetően támaszkodva a csoportban nevelés elemeire.

A csoportokat négy foglalkozásvezető tartotta, alkalmanként egy szociális munkás és egy pedagógus párosításban. (8 Hazenauer Kinga szociális munkás, Szücs Bulcsúné Erika szociális munkás, Kalocsai Dóra szociális munkás, Oroszné Pataki Flóra pedagógus, Lőke Józsefné Maya pedagógus.)

A legfontosabb volt a tapasztalatokon keresztüli tanulás, a gyerekek a saját bőrükön keresztül tapasztalják meg a munkavállalással járó problémákat. A szakemberek élménypedagógiai módszereket használtak, amellyel a gyerekeket kiemelték az iskolapad védelméből, s egészen más típusú foglalkozásokat, játékokat, gyakorlatokat hajtattak végre velük”.

A foglalkozásokon játékos keretek között tanították meg az olyan alapvető fogalmakat, mint adó, társadalombiztosítási járulék, béren kívüli juttatás. Különféle munkákhoz kompetenciaterületeket válogattak, meg tanulnak önéletrajzot írni, önértékelő kérdőíveket töltöttek ki, alapvető szociális készségek fejlesztését szolgáló gyakorlatokon vett részt, interjút készítettek egy-egy foglalkozás képviselőjével, megismerkedtek az általuk választott munkakör előnyeivel, hátrányaival, s annak elérési útjával.

Az egy éves program három blokkból állt:

Az első blokk során a gyerekek részt vettek egy fotózással kapcsolatos foglalkozáson, majd fotókat készítettek a „Munka világa” témakörében.

A fotók elkészítése után a gyerekekkel közösen készítették el a fotókiállítást és a fotók kisorsolását. Ehhez összegyűjtötték a szükséges feladatokat, kiírtak hozzá álláshirdetéseket, önéletrajzot készítettek, s jelentkezhetek különféle munkák elvégzésére. A munka elvégzését ellenőrizték és ezért „fizetést” is kaptak.

A második blokk során önismereti foglalkozásokat tartottak. A cél önmaguk készségeinek, képességeinek feltérképezése, pozitív tulajdonságaik felismerése, elismerése.

A harmadik blokk során érdeklődésüknek megfelelő munkahelyeket látogattak meg: autógyár, szálloda, rendőrség, tűzoltóság, állatkert stb. A munkahelyek meglátogatása során a különböző foglalkozású emberekkel interjút készítettek. 

Az elsődleges célok mellett az egy éves program hozadéka, hogy megtapasztalták az értelmes szabadidő eltöltés lehetőségét. „Tapasztalataink szerint mindenképpen szükség lenne hasonló közösségi terek, illetve a gyerekek adottságainak, korának megfelelő programok lebonyolítására, a gyerekeknek alapvető szükségük lenne, hogy segítséget kapjanak a pálya-, és középiskola kiválasztásában” – mondta Nagy Jánosné.

A norvég hercegi pár Haakon Magnus Koronaherceg és felesége, Mette-Marit, Siri Ellen Sletner nagykövet, Elisabeth Walaas külügyi államtitkár, Török Attila, a nemzeti Fejlesztési ügynökség  főosztályvezető-helyettese szerda délelőtt a  Kondor Béla Közösségi Házban megtekintették a gyerekek által a szakmákról készített fotókiállítást, az „állásinterjú” című szituációs játékot és kötetlen-közvetlen és szívélyes hangú beszélgetést folytattak a célcsoport tagjaival, azaz a gyerekekkel és a projekt munkatársakkal.

"Megkérdezték a gyerekektől, hogy mi érdekli őket? Milyen élményeket, tapasztalatokat gyűjtöttek a közel egy év során? Az „Iránytű” elnevezésű pályaorientációs program mely része fogta meg őket igazán? - tette hozzá a polgármester.

 

honlapgomb2.jpg2009. augusztus

Roma és hátrányos helyzetű gyermekek számára tartott nyári tábor Borgátán

 

honlapgomb2.jpg2009. július

Junior Achievement Diákvállalkozás – egyhetes tábor Gyenesdiáson

 

honlapgomb2.jpgHavanna program, Tanoda 2009-2010

Tisztelt Szülők!

A Szeretve Tanulni Egyesület tájékoztatja Önöket, hogy a Havanna Lakótelepen élő iskolás korú gyermekek számára tanulmányi felzárkóztató, középiskolai felvételit segítő illetve komplex személyiségfejlesztő programot indít.

A programra jelentkező és abban résztvevő tanulók számára heti rendszerességgel biztosít az egyesület tantárgyi korrepetálást szaktanárok és szakos egyetemi hallgatók bevonásával. A rendszeres foglalkozások mellett lehetőség nyílik időszakos segítséget is kérni egy-egy dolgozat előtt, esetleg hosszabb iskolai hiányzás (pl: betegség) után is.

A foglalkozáson való részvétel mindenki számára ingyenes, annak anyagi fedezetét a Havanna Lakótelep rehabilitációjára benyújtott pályázat fedezi.

A program megvalósítása októberben indul, a jelentkezők iskolájukon keresztül kapnak értesítést a pontos időpontokról.

 

honlapgomb2.jpg2009. március 13.

Történelmi játszóházat tartottunk a Pestimrei Közösségi Házban, óvodás és kisiskolás osztályoknak. A csapat tagjai: az egyesület pedagógusai és ifijei.

 

             

 
 

 

Profilkép


Képgaléria
Statisztika

Most: 2
Összes: 229090
30 nap: 6702
24 óra: 61