Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. évünk tevékenysége

 

honlapgomb2.jpg2008.október 17.

„A digitális szakadék két partja”

 2008. október 17. (péntek) 15 órakor került megrendezésre az Oktatási és Informatikai műhely által rendezett „A digitális szakadék két partja” című műhelymunka a Szeretve Tanulni Egyesület székhelyén.

    A program „A művelődés hete – a tanulás ünnepe” programsorozat keretén belül kerül megrendezésre, a Magyar Népfőiskolai Társaság támogatásával, a Nagycsaládosok Szent Lőrinc Egyesülete szervezésében.

    A program célja, hogy felhívja a figyelmet a XVIII. kerületi civil szervezetek szervezésében megvalósuló felnőttképzési programokra, az internet és digitális eszközök széles körű felhasználási lehetőségeire, egyben eljuttassa az információkat közvetlenül vagy a civil szervezetek által közvetetten a felnőttképzési szempontból hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz.
Előadók és témakörök:
  • Hátrányos helyzetűek és az internet (Lőke Józsefné romológus, Szeretve Tanulni Egyesület)
  • IT mentorok szerepe a felnőttképzésben (Mozga Márta, ClubNetCet Egyesület)
  • Interaktivitás a nyelvoktatásban (Dr. Eszterhai-Nagy Gabriella PhD, nyelvtanár, egyetemi oktató)
  • „Kattints rá, nagyi!” program tapasztalatai (Kiss Gábor programfelelős, Budapesti Művelődési Központ)

 

honlapgomb2.jpg2008. október 9.

Két kultúra – egy párbeszéd

A XVIII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat, illetve a Németszármazású Polgárok Egyesülete, az Európai Unió és a helyi önkormányzat támogatásával nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett október 9-én, melynek közel száz látogatója volt.

2008. a kultúrák közötti párbeszéd éve. A mottóval összefüggésben, illetve az Európa a polgárokért programon belül több uniós pályázatra nyílt lehetőség, mely megadta a keretét, az anyagi forrását az európai népek közötti eszmecserének. 

A szervezőktől megtudtuk, a német kisebbségi önkormányzat fontosnak tartja a kapcsolatépítést az anyaországgal, szándékában áll, hogy egyre több civil szervezet ismerje meg egymást a két országban. A konferencia, amely az alapját adta az eseménysorozatnak, a közös kultúra, a közös múlt és az eltérő oktatás témáit ölelte fel. Három német településről (Lenzen, Roding, Ulm) jöttek pedagógusok társadalmi szervezetek képviselői, kulturális intézmények vezetői, összesen hatvanan, valamint meghívást kaptak a magyarországi német kisebbségi önkormányzatok és a német kultúrával, történelmi hagyományokkal foglalkozó szakemberek, szervezetek.

Három helyszín, háromféle program. A rendezvényt a Rózsa Művelődési Házban dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd Can Togay János, a Berlini Kulturális Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az oktatásról esett szó Holger Wendlandt és Kalmárné Takács Erzsébet szaktanácsadók előadásában. A házigazda szerepét Frank Gabriella (Pedagógiai Intézet igazgatója) és Günther Kaniber iskolaigazgató vállalta. Ezzel egy időben a Városháza Dísztermében dr. Guth Zoltán, pilisvörösvári gimnázium igazgatója vezetett egy beszélgetést a kitelepítés történetéről, Henrike Hampe és Kaltenecker Krisztina előadásában. 

A Kondor Béla Közösségi Házban pedig a kultúráé volt a főszerep. Nagy Gyuláné kisebbségi referens és Sabine Forberg Lenzenből az ulmi múzeumból elhozott kiállítás anyagáról mesélt. A tárlat a német-magyar, magyar-német európai életutakat (Szent Erzsébettől Kertész Imréig) ölelte fel, igen szép kivitelben. A kiállítás megnyitót követően a Berlini Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Can Togay János foglalta össze az intézmény működését, majd Anja Becker ismertette az Európa zöld szalagja c. projektet, végül Márton László, József Attila-díjas íróval Bárány Tibor kritikus beszélgetetett. 

 A programot sikeres uniós pályázat keretében Bors Istvánné, a Piros iskola német tagozatának vezetője, az NPE tagja szervezte.

A tartalmas rendezvénysorozaton elhangzottakat Walter Géza, a XVIII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Alfred Reger, Roding város alpolgármestere összegezte.

 A záródokumentum aláírására a Tündérkert étteremben került sor, ahol az önkormányzatok vezetői, kerületi szervezetek és a német vendégek vezetői írtak alá egy együttműködési nyilatkozatot (Albert Ferenc – NPE, Alfred Reger, Roding alpolgármestere, Beate Frühauf – Förderverein Volksschule Roding - Harald Ziegler – Netzwerk-Auenkultur, Lőke Józsefné – Szeretve Tanulni Közhasznú Egyesület, dr. Mester László polgármester, Sánta Ferenc – Dohnányi Ernő Zeneiskola/Etüd Zenei Alapítvány, Vörös Árpád – Tébláb Táncművészeti Alapítvány, Walter Géza – német kisebbségi önkormányzat).

 

honlapgomb2.jpg2008.szeptember

Krepuska szüreti vigadalom

2008. szeptember 26-28-án, a Krepuska Géza Európai Szüreti, Kulturális-Művészeti, Nevelési Fesztivál, azaz a Krepuska Géza szüreti vigadalom rendezvényre immár hagyományosan került sor kerületünkben.

    Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata immár negyedik alkalommal rendezett szüreti vigadalmat dr. Krepuska Géza, a modern magyar orr-fül-gége-gyógyászat megteremtője, a neves szőlőkultúra meghonosítója  emlékére.  (Dr. Krepuska Gézának 2008. március 15-én az önkormányzat posztumusz Pestszentlőrinc-Pestszentimre díszpolgára címet adományozott.  Szerk.)

A rendezvény fő szervezője, lelke és motorja ezúttal is Hajduné Giron Éva irodavezető-helyettes volt.
    A Krepuska Géza Európai Szüreti, Kulturális-Művészeti, Nevelési Fesztivál, mint ahogy a címe is jelzi, immár nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, melynek  európai dimenzióit a testvérvárosi kapcsolatok keretében megszervezett közös programok jelentik.
    A XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre és a vele testvérvárosi kapcsolatban álló lengyel Dabrowa Tarnowska, a bolgár Neszebár, a bajorországi Roding, az olasz San Nicola la Strada és az erdélyi  Tusnádfürdő települések 2008-tól Európai Tematikus Testvérvárosi Szövetséget alkotnak.
    Szeptember 26-án „Harmóniában Európával” címmel a kerületi önkormányzat Testvérvárosi Hálózati Projekttervező Munkaértekezlet tartott a testvérvárosi delegáció részvételével a Pestszentimrei Közösségi Házban. Ezen a napon  borkorcsolya bemutatóra és versenyre is sor került a közösségi házban.
    Miután a fesztivál a szürethez kapcsolódik, kerületünk e témában a testvérvárosok részvételével gyermekeknek rajzversenyt hirdetett meg, s a  legszebb alkotásokból kiállítás nyílt a PIK-ben.
Szintén szeptember 26-án került sor Pándy Tamás: Krepuska Géza életműve (Krepuska Géza a modern, magyar fülgyógyászat megteremtőjének élettörténete) címmel készülő könyv bemutatására a kerületi városháza Dísztermében, majd Bordal bemutatóval folytatódott a program, Olasz György és együttese adott műsort a közönség bevonásával.
    A fesztivál hivatalos megnyitója pénteken este a külföldi vendégek üdvözlésével, táncházzal kezdődött a Rózsa Művelődési Házban.
    A másnapi szüreti felvonulás is igen látványos programja volt az immár hagyományosan megrendezett Krepuska Géza szüreti vigadalomnak.
    A kerület három pontjáról érkeztek a felvonulók a Bókay kertbe, s közben megálltak egy-egy helyszínen, ahol pogácsával, tánccal fogadták a nézelődőket.
    A szüreti felvonulók egy része a pestszentimrei Patika térről (Hősök tere) indult, és megállt az Alacskai úti lakótelepi Krepuska Géza sétányon, ahol Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Pándy Tamás, a dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság elnöke emlékezett meg a neves, és méltán népszerű orvosról.
    Az ünnepi eseményt a Táncsics utcai kisdiákok műsora színesítette, akiket Vörös Árpád tanított be a remek produkcióra.
    Ezt követően Krepuska Géza emléktábláját megkoszorúzta dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő, az erdélyi  testvérvárosi delegáció, Fritsch Ottó (dr. Krepuska Géza unokája),  Pándy Tamás, pestszentimrei intézményvezetők, valamint a társadalmi szervezetek képviselői.
    A felvonulók folytatták tovább az útjukat a Bókay-kertbe. A pestszentlőrinci piactérről és a Vörösmarty iskolától is indultak szüreti felvonulók. A piacról indulókkal a lengyel és örmény, az iskolától indulókkal pedig a bolgár vendégek tartottak, menet közben egy-egy helyszínen megállva műsort adtak a kerületieknek. Amikor mindhárom „csapat” megérkezett a Bókay kertbe, ökumenikus áldásban részesültek a szüreti felvonulás résztvevői.
    Vörös Árpád, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola művészeti igazgató irányításával bemelegítésként közös tánctanulás következett, és ismételten sor került a tavaly nagy sikert aratott Guinness rekordkísérletre.
    A közös táncélményen túl, az volt a szervezők szándéka, hogy egy rövid pillanatra a moldvai csángó magyarokra irányítsák a figyelmet. A közös tánc után dr. Mester László, polgármester köszöntötte a pestszentimrei kötődésű Fodor Zoltán birkózót, aki Kínában szerzett olimpiai ezüstérmet.
A szüreti vigadalom a táncegyüttesek fellépésével folytatódott.
    A program során felléptek az erdélyi a bulgáriai, a lengyel, a bajor művészeti csoportok, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, valamint a Hétpróbás  együttes, amelynek tagjai sorában polgármesteri hivatali dolgozók, élén a polgármesterrel, intézményvezetők és kerületi művész is megtalálható.

    Aki kilátogatott a Bókay-kertbe a színes műsor megtekintésén kívül felkereshette a kirakodó vásárt, Fitness-Wellness bemutatón vehetett részt, és az apróságok  a reneszánsz jegyében gyermekjátszót kereshették fel szüleikkel.  Ezen kívül volt szőlőművelési kiállítás, borok versenye, képzőművészeti kiállítás és vásár kortárs alkotóművészek műtermeiből,  borudvar, extrém járművek versenye…
Harmadik éve, hogy a Szeretve Tanulni Egyesület a Krepuska vigadalom alatt Játszóházat szervez. Az idén  is színes programmal rukkoltak elő. Többek között reneszánsz udvar várta a kicsiket és nagyokat. A játszóház kertében Török Ibolya szobrászművész vezetésével sárgarézből ékszereket készítettek, de volt iniciálé festés, diadém készítés, csuhéj, korhű játékok, sőt, még kaloda is. A kerületi Szabó Ervin gyermekkönyvtár munkatársa, Budavári Klára foglalkozást vezetett.

 

honlapgomb2.jpg2008.szeptember 24.

Ifjúsági művészeti nevelés és esélyegyenlőség a Reneszánsz évében

 

2008.09.24-én Oláh Anna esélyegyenlőségi referens nyitotta meg a fotó- és gyermekrajz kiállítást.

Fotókiállítás - Váradi Levente képeiből „Gyerekek a periférián„ címmel

Gyermekrajz kiállítás: XVIII. kerületi diákok munkáiból
   Előadások:
  • A Szeretve Tanulni Egyesület nevében Lőke József Csabáné:  Roma és magyar diákok esélyei a PÓDO-HÍD Fesztiválon (kulturális esélyegyenlőség) .
  • A SOFI képviseletében Vályiné Orbán Dorottya:  Művészet a SOFI-ban.
  • A Nagycsaládosok Szt. Lőrinci Egyesülete képviseletében Ürögné Ács Anikó:  Kismamák visszatérési esélyei a munkaerőpiacra – Történelmi áttekintés a nők helyzetéről.
  • Vörös Árpád – Kéri-Nagy Krisztina:  A néphagyomány elemeiben rejlő fejlesztőpedagógiai lehetőségek.
  • A TÉBLÁB Művészeti Iskola és Alapítvány képviseletében Vörös Árpád: Tájékoztató az iskola elmúlt 10 évéről, életéről, céljairól.
 

honlapgomb2.jpg2008. július

Roma és hátrányos helyzetű gyermekek számára tartott nyári tábor Borgátán

 

honlapgomb2.jpg2008. június 22.

Reneszánsz nap

 

2008. június 22-én  az önkormányzat szervezésében a Kerületi  Diákönkormányzat, a Nők a XVIII. kerületért Alapítvány (NATIK) és a XVIII. Művészetti Egyesület reneszánsz napot rendezett a Bókay-kertben.

Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából a 2008-as esztendő a Reneszánsz éve hazánkban. A reneszánsz kultúra eszmerendszere a humanizmus. Ismét fontossá válnak az emberi kapcsolatok; barátság, szerelem, család, haza. A személyiség úgy teljes, ha egyaránt tiszteletben áll a test és a lélek, az ész és az érzelem, a tudomány és a művészet, az emberiség és a természet. A legjelentősebb reneszánsz személyiségek az egyetemes látókörű alkotóművészek (a polihisztorok) voltak, akik a kultúra teljességét voltak képesek átlátni, összegezni és megújítani (például Leonardo és Michelangelo).

A Reneszánsz év jegyéden számos rendezvény volt már a kerületben, ezúttal a  Nők a XVIII. kerületért Alapítvány, rövidített és ismertebb nevén a NATIK rendezett civil pikniket a Bókay-kertben.  

Aki belépett a Bókay-kert kapuján, a 21. századból máris egy kis időutazást tehetett a reneszánsz korba. Igazi, századokkal korábbi hangulat: reneszánszmuzsika, játékok, tánc, színjáték, vásári hangulat várta.

A gyerekek örömére Mátyás mesék elevenedtek meg a színpadon, s a „középkori utcákon” sétálgatva az ékszer-, fegyverkészítés rejtelmeibe pillanthattak be a vendégek, valamint gyertyaöntőt, kódex-iniciálé készítőket, papírmerítőt figyelhették meg munka közben, és még solymásszal is találkozhattak.

A reneszánsz udvarban póniló kocsikázás, középkori koldus, jósnő, lovaglás, egyszóval igazi reneszánsz kavalkád várta az érdeklődőket. Gólyalábasok csalogatták a közönséget műsorukra, ami nagy tetszést aratott kicsik és nagyok között egyaránt.

S, aki idő közben megéhezett, megismerkedhetett a „reneszánsz konyha ízeivel, a „mathias rex fogadóban”. Az Utca színház előadásában Moliére: Dandin György, vagy a megcsúfolt férj című darabját, majd ugorva néhány századot a Két szoknya egy nadrág társulat operett, musicalt műsorát láthatta a nagyérdemű.

S, aki vágyott a 21. századi ételek ízére is, megkóstolhatta a NATIK pusztapörköltjét, és a Szeretve Tanulni Egyesület nyúlpaprikását is, és akit a szellemi torna érdekelt,  a reneszánsz korral kapcsolatos feladatlapot tölthetett ki. 

 

honlapgomb2.jpg2008. március 14.

Történelmi játszóházat tartottunk a Pestimrei Közösségi Házban, óvodás és kisiskolás osztályoknak. A csapat tagjai: az egyesület pedagógusai és ifijei.

 

 
 

KépgalériaStatisztika

Most: 1
Összes: 337616
30 nap: 724
24 óra: 45